Ko smo mi

Marš sa Drine je narodna i međunarodna mreža aktivista, stručnjaka, lokalnih poljoprivrednika i meštana protiv iskopavanja litijuma, bora i sa njima povezanih minerala u Srbiji. Nastali smo kao mreža grupa i organizacija koje su protiv Rio Tintovog rudnika u dolini Jadra, sa primarnom svrhom da podrži lokalnu inicijativu Ne Damo Jadar.

Naša misija

Naša misija je da podržimo lokalno stanovništvo u borbi za zaštitu svoje zemlje protiv planiranih eksploatacija litijuma i bora i nasilnog iseljavanja koje to podrazumeva. Naš rad zasnivamo na socijalnim, ekološkim, ekonomskim i pravnim aspektima.

Naš Jadar

Omeđena planinama, okružena vodom i dom hiljadama višegeneracijskih, održivih poljoprivrednih dobara, dolina Jadra poznata je i kao najplodnije tlo u Srbiji. Umesto da je zaštiti, Vlada Srbije zajedno sa kompanijom Rio Tinto želi da je uništi, raseli ljude koji tu žive i na tom mestu izgradi rudnike litijuma i bora čije će posledice na životnu sredinu cele Srbije biti katastrofalne.

INFO

Predlog projekta je toliko nepouzdan da se pojavljuje na Banktrack listi sumnjivih poslova.

Video

SVETSKI MEDIJI

MSD mreža

SEOS
Mars s Kolubare
Ne damo Jadar
Neko brine za Levac
XR Srbija
Suvoborska greda
Zastitimo dobrinju i okolinu
Eko brigada jagodina
Mars sa mlave
Inicijativa za požegu
Uzus
KAS mreža
Fridays for future
Odbranimo reke stare planine
Kreni promeni
Borani se pitaju
Čuvari vatre
Pakt
OSNA
We Move EU
drustvena akcija
gradjanske inicijative
pravo na vodu

Zvanična dokumenta

U skladu sa standardima transparentnosti propisanim Ustavom Srbije, mi koristimo sva dokumenta koja su s pravom dostupna javnosti.

Vidi dokumenta