O NAMA

Ko smo mi?

Marš sa Drine je nacionalna kampanja protiv iskopavanja litijuma, bora i sličnih minerala u Srbiji. Nastali smo kao mreža grupa i organizacija koje su protiv projekta “Jadar” i Rio Tintove inicijative, sa primarnom svrhom da podrži lokalnu inicijativu Ne Damo Jadar. U međuvremenu se naša poruka proširila i porasli smo u kolektiv građana, nezavisnih eksperata, aktivista, lokalnih i nacionalnih nevladinih organizacija iz Srbije i šire, a svi ujedinjeni sa zajedničkim ciljem – Zaštititi dolinu Jadra i ostatak Srbije od katastrofalnih posledica koje će iskopavanje litijuma ostaviti na plodnom tlu.

Naša misija

Naša misija je da podržimo lokalno stanovništvo u borbi za zaštitu svoje zemlje protiv planiranih eksploatacija litijuma i bora i nasilnog iseljavanja koje to podrazumeva. Naš rad zasnivamo na socijalnim, ekološkim, ekonomskim i pravnim aspektima.

Omeđena planinama, okružena vodom i dom hiljadama višegeneracijskih, održivih poljoprivrednih dobara, dolina Jadra poznata je i kao najplodnije tlo u Srbiji. Umesto da je zaštiti, Vlada Srbije zajedno sa kompanijom Rio Tinto želi da je uništi, raseli ljude koji tu žive i na tom mestu izgradi rudnike litijuma i bora čije će posledice na životnu sredinu cele Srbije biti katastrofalne. Marš sa Drine podržava ljude koji se bore da zaštite naše dragocene priodne izvore, našu vodu, vazduh i zemlju.

Naš tim

Bojana Novaković
Koordinator

Bojana je glumica, spisateljica, autorka dokumentaraca i organizator. Kao jedan od osnivača Marš sa Drine kampanje, Bojana veruje da rešenje problema globalnog zagrevanja leži u strukturi i sistematizaciji. Zaustavljanje velikih zagađivača u njihovoj nameri da unište plodno tle u Srbiji je esencijalni, prvi korak u očuvanju naše prirode i životnog okruženja.

Ivan Bjelić
Novinar i omladinski radnik

Ivan je novinar i ekološki aktivista. Nakon niza godina rada u medijima i na polju ekološke zaštite, on veruje da smo sada u krucijalnom trenutku za dalji razvoj svesti ljudi po pitanju ove teme. Rastući problem globalnog zagađenja može biti rešen isključivo kroz razumevanje posledica koje će loše aktivnosti ostaviti u budućnosti, a koje ćemo kao društvo i planeta osetiti i na svojoj koži.

Isidora Petrović
Grafički dizajner

Isidora je grafički dizajner, kaže da je najponosnija na simbol koji je kreirala za Marš sa Drine. Ne želi da živi u zagađenoj, rudarskoj koloniji i deponiji Evrope i sveta, pa se trudi da dopinese na sve načine na koje ume da sačuva svoju zemlju i planetu.

Jovana Amidžić
Evropske institucije i peticije

Jovana je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu - odsek za Arapski jezik, književnost i kulturu, a trenutno pohađa master studije na Fakultetu političkih nauka.

Stephanie Roth
Konsultant

Stephanie je završila master filozofije na Kembridž univerzitetu. Od 1999. godine bila je urednik magazina „The Ecologist“ nakon čega je od 2002. do 2010. koordinisala kampanju poznatu po imenu Save Rosia Montana protiv najvećeg evropskog rudnika otvorenog kopa u kom se trebalo iskopavati zlato. Za rad na ovoj kampanji osvojila je Goldman nagradu za zaštitu životne sredine 2005. godine. Trenutno živi u Berlinu gde učestvuje u kampanjama i radi na problemima vezanim proizvodnju hrane i Reformi zajedničke poljoprivredne politike. Od 2014. radi kao koordinator kampanje Stop TTIP, samoorganizovane inicijative građana evrope koja se bori protiv protiv TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo) i CETA (Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade) ugovora.

Marijana Petković
Veza sa zajednicom

Marijana je profesor književnosti u lozničkoj gimnaziji. Ona je član Ne Damo Jadar, lokalnog udruženja zemljoposednika koji se protive rudarskom projektu Rio Tinta, i jedan je od njihovih glavnih portparola. Marijana je postala legenda srpske javnosti zbog svojih neverovatnih javnih istupa i iskrenih, transparentnih i emotivnih obraćanja na skupovima. Živi sa suprugom Nebojšom, kolegom aktivistom Ne Damo Jadar, i njihove dve kćerke.

Naša mreža

SEOS
Mars s Kolubare
Kreni promeni
Ne damo Jadar
Neko brine za Levac
Suvoborska greda
Zastitimo dobrinju i okolinu
Eko brigada jagodina
Mars sa mlave
Inicijativa za požegu
Uzus
KAS mreža
Fridays for future
XR Srbija
Odbranimo reke stare planine
Borani se pitaju
Čuvari vatre
Pakt
OSNA
We Move EU
drustvena akcija
gradjanske inicijative
pravo na vodu