ZORANA MIHAJLOVIĆ UPORNO ODBIJA ZAHTEVE ZA PRISTUP ZAPISNICIMA RADNE GRUPE ZA IMPLEMENTACIJU PROJEKTA JADAR

Ministarstvo rudarstva odbilo je zahtev za pristup zapisnicima Radne grupe za implementaciju Projekta Jadar, a kao razlog navedeno je: “objavljivanje zapisnika bi umanjilo sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima i opravdanim ekonomskim interesima Republike Srbije”, objavio je 8. februara na svom nalogu na Tviteru advokat Sreten Đorđević, specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine, po prijemu dopisa sa potpisom potpredsednice Vlade i ministarke prof. dr Zorane Mihajlović, koja je ujedno bila i na čelu ove grupe, dok nije “raspuštena”.

Radna grupa je obrazovana Odlukom Vlade 19. novembra 2020. godine sa zadatkom da “razmatra najsloženija pitanja u oblasti implementacije projekta Jadar i davanje predloga, mišljenja i stručnih obrazloženja u pogledu saradnje, analize implementacije tog projekta i koordinacije rada nadležnih organizacija i institucija u cilju pune i blagovremene implementacije operativnih pitanja”.

U nastavku dokumenta koji je Đorđević objavio, obrazloženo da se “u skladu sa definisanim zadatkom, na sednicama Radne grupe nisu donosile pravno-obavezujuće odluke, odnosno nisu se donosile odluke kojama su se određivala prava i obaveze učesnicima u ovom projektu, što i nije zadatak te radne grupe”.

Ministarstvo dalje obrazlaže: “Sa druge strane, u zapisnicima su iznošeni pojedini lični stavovi članova te radne grupe i davani podaci o navedenom projektu čije bi iznošenje u javnost imalo za posledicu ugrožavanje javne bezbednosti, imajući u vidu nedavne proteste građana i udruženja koji zastupaju stavove protiv projekta Jadar” i smatra da je “ispunjen uslov za uskraćivanje pristupa informacijama od javnog značaja u skladu sa Članom 9. stavom 1. tačkom 3) Zakona”.

Pored toga, potpisala je ministarka: “imajući u vidu da su na sastancima članovi Radne grupe razmatrali dalje korake, potencijalne aktivnosti i iznosili lične analize koje nemaju pravno-obavezujuće dejstvo, javno objavljivanje traženih zapisnika sa sastanaka radne grupe koji sadrže već navedene lične stavove članova, kao i podataka o projektu bi, sa velikom verovatnoćom, moglo bitno da umanji sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji ili bitno uticati na otežano ostvarenje opravdanih ekonomskih interesa Republike Srbije”, i ponovila “pokriće” – “čime je ispunjen uslov za uskraćivanje pristupa informacijama od javnog značaja u skladu sa članom 9. stav 1. tačka 4) Zakona”.

Dopis na kraju sadrži uobičajeno uputstvo o pravnom leku: “Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u roku od 15 dana do dana dostavljanja ovog rešenja”.

Ostatak članka možete pročitati na portalu Prvi Prvi Na Skali

Povezani članci

Poslednje objavljeno