Zlatko Kokanović: Budućnost sveta nije litijum, budućnost je hrana i poljoprivreda

Zemljište u Nedeljicama i Slatini je ponovo poljoprivredno i šumsko, što je zavedeno u katastru i dokumentovano, a sve parcele koje su bile prenamenjene u građevinsko zemljište za projekat rudnika litijuma su sada i zvanično vraćene u prvobitno stanje, istakli su lokalni ekološki aktivisti. Takođe, tri istražne bušotine na imanju koje nedavno otkupio od komšije Zlatko Kokanović su zatvorene na njegov zahtev. Meštani koji se protive otvaranju rudnika sada čekaju na sledeće poteze nadležnih instanci.

Sve parcele su vraćene u poljoprivredno i šumsko zemljište, kaže Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar. Vlasnici još uvek nisu dobili rešenja, ali prenamena je vidljiva na sajtu katastra. U pitanju je oko 600 katastarskih parcela, područje koje je bilo namenjeno za projekat rudnika Jadar. Prvobitna odluka je poništena i to je dobra vest, ističe ovaj borac protiv projekta rudnika.

Institucije na potezu i novi prostorni plan

Meštani i aktivisti sada čekaju na sledeće poteze nadležnih institucija, lokalne vlasti, kao i budućeg saziva Narodne skupštine Srbije.

„Videćemo, pratićemo. Očekujemo u maju mesecu sednicu Skupštine grada Loznice na kojoj treba da bude usvajanje prostornog plana. Tu moramo pratiti da li će pokušati ponovo da vrate projekat Jadar ili neće. Ako pokušaju da vrate, onda je jasno kao dan da žure ponovo, a ako ne pokušaju, onda mi možemo da budemo malo mirniji“, govori Kokanović.

Ostatak članka možete pročitati na Balkan Green Energy News.

Povezani članci

Poslednje objavljeno