Potpisana Jadarska deklaracija – međunarodna saradnja za otpor

Jadarsku deklaraciju za međunarodnu solidarnost u borbi protiv eksploatacije litijuma i za zaštitu životne sredine potpisali su u Gornjim Nedeljicama predstavnici devet organizacija iz Čilea, Nemačke, Portugala, Srbije i Španije. Dokument predstavlja osnov za međusobnu podršku, saradnju, razmenu informacija i konkretnu pomoć, naspram ekspanzije iskopavanja ruda litijuma i drugih oblika ekstraktivizma koje donosi nepravedna energetska tranzicija motivisana profitom, istakli su potpisnici deklaracije.

Inicijatori Jadarske deklaracije i ovako uspostavljene međunarodne saradnje su organizacija Eko Društvena akcija i pokret Marš sa Drine.

Deklaraciju su potpisali Zlatko Kokanović u ime organizacije Ne damo Jadar iz Srbije, Cheila Rodrigues – Extinction Rebellion iz Portugala, Rafaela Aleixo – Fridays for the Future iz Portugala, Ramón Balcázar Morales – Observatorio Plurinacional de Salares Andinos iz Čilea, Alejandro Palamo Rey – Plataforma Salvemos la Montaña iz Španije, Robin Sommer – Sand im Getriebe iz Nemačke, Milica Damnjanović – Exctinction Rebellion iz Srbije, Bojana Novaković –  Marš sa Drine iz Srbije i Aleksandar Matković – EKO Društvena akcija iz Srbije​.

Deklaraciju je podržala i međunarodna organizacija Environmental Justice Atlas (Atlas klimatske pravde) koja se bavi mapiranjem ekoloških borbi širom sveta.

Jadarska deklaracija simbolično je potpisana u Gornjim Nedeljicama, mestu koje je našoj javnosti postalo poznato po otporu meštana i masovnim protestima protiv projekta Jadar i rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u Srbiji, saopštili su aktivisti.

Oni navode da Jadarska deklaracija ima za cilj da uključi i širu javnost, aktiviste i druge organizacije u solidarnu međunarodnu mrežu organizacija kako bi se stvorila neophodna podrška za svakog pojedinca u ostvarivanju univerzalnog ljudskog prava na zdravu životnu sredinu.

Potpisnici deklaracije takođe smatraju da je solidarna mreža neophodna i zbog trenutnih nedostataka institucija, kao i odnosa među državama.

Međunarodna koordinacija za veću vidljivost problema

Aleksandar Matković iz Eko Društvene akcije je rekao da je početna ideja da se kreira međunarodna mreža organizacija prvenstveno iz zemalja u kojima se kopa litijum, ili na neki drugi način eksploatiše ova ruda, a koja će pre svega služiti razmeni informacija.

Na taj način će se imati bolji uvid u to koja kompanija gde šta eksploatiše, što će omogućiti i međusobnu podršku aktivista i veću pažnju javnosti, kaže Matković i dodaje da ovu međunarodnu mrežu će činiti ljudi iz mesta i sredina koje su pogođene iskopavanjem litijuma.

Ostatak člana možete pročitati na Balkan Green Energy News.

Povezani članci

Poslednje objavljeno