Kristofer Hil: Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat, SAD se trude da ga podrže

DANAS i FoNet 02.03.2023

Kristofer Hil: Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat, SAD se trude da ga podrže 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat jer će imati veze sa modernom ekonomijom i rekao kako pokušava da o tom pitanju sarađuje sa Vladom Srbije i da se SAD trude da podrže Rio Tinto, koji je delom, iako ne u potpunosti, američka kompanija.

Mislim da je za Rio Tinto važno da lјudi shvate da ovo nije samo rudarski projekat. Ovo nije samo projekat u kome se nešto vadi iz zemlјe i izvozi dalje. Ovo je projekat koji će imati veze sa modernom ekonomijom. Na kraju će se litijum koji se izvadi iz zemlјe koristiti za proizvodnju baterija koje će se ugrađivati u električna vozila, rekao je Hil u intervjuu portalu Glas Šumadije.

On je rekao kako pokušava da o tom pitanju sarađuje sa Vladom Srbijei da se SAD tude da podrže Rio Tinto, koji je delom, iako ne u potpunosti, američka kompanija.

Mislim da je veoma važno da svi koji su uklјučeni u ovaj projekat moraju da poštuju životnu sredinu, a to je pravilo broj jedan, rekao je Hil.

Ambasador je istakao da “treba da se potrudimo da ukažemo građanima na potrebu da ih ovaj projekat poveže sa zelenom agendom, zelenom ekonomijom jer tu pripadaju”.

Hil je ocenio da je to veoma složeno pitanje kojim treba da se bave lјudi koji žive na ovim prostorima.

Siguran sam da će sve biti u redu ako svi rade zajedno i imaju na umu potrebe u budućnosti, zaključio je Hil.

Povezani članci

Poslednje objavljeno