Stotine organizacija i stučnjaka kažu ne Evropskom zakonu o kritičnim sirovinama

Samo nekoliko dana nakon što je javna peticija (čiji autori uključuju srpske grupe Marš sa Drine i Earth Thrive) sakupila preko 60.000 potpisa protiv Zakona o kritičnim sirovinama EU (CRMA), više od 130 organizacija i preko 100 stručnjaka i akademika iz 30 zemalja poslalo je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zahtevajući povlačenje CRMA.

Potpisnici odbacuju predloženi zakon zbog nepoštovanja ekoloških i ljudskih prava, prihvatanja “socijalnog inženjeringa” i hitnosti smanjenja potražnje. Ako bude usvojen, zakon će ubrzati procedure izdavanja dozvola, razvodniti zakone o životnoj sredini i postaviti prostor za ubrizgavanje milijardi evra u društveno i ekološki neodgovorne rudarske korporacije.

„Evropski parlament i Komisija su ovim zakonom imali priliku da izađu u susret lokalnim zajednicama i rezultat je neuspešan i krajnje uvredljiv“, kaže Bojana Novaković iz pokreta „Marš sa Drine“. „Umorni smo od molbi i pregovora. EU nas je izneverila, tako da ovim pismom šaljemo jasnu poruku – povucite zakon ili ćete nas videti na ulicama i na sudu”.

Najava ranije ove nedelje o političkom dogovoru između Evropskog parlamenta i Evropskog saveta o unapređenju CRMA izazvala je trenutnu reakciju među organizacijama civilnog društva, lokalnim zajednicama, kao i stručnjacima i akademicima širom sveta. Potpisnici pisma podsećajući na tekuću političku krizu u Portugalu i njenu povezanost sa dva litijumska projekta, i u pismu se upozorava da će usvajanje zakona proširiti uticaj rudarskog lobija i uvećati korupciju zbog manje regulative.

Takođe razotkrivaju kako kreatori politike EU nisu uspeli da vide dalje od briselskog „mehura“, zanemarujući potencijalno katastrofalne posledice novog rudarskog buma. Potpisnici osuđuju predlog zakona koji podržava aktivnosti „društvenog inženjeringa“ koje imaju za cilj da promene javno protivljenje rudarskim projektima u pasivnu toleranciju ili aktivnu podršku. U pismu se takođe razotkriva 25 projekata koje finansira EU po ukupnoj ceni od 181 miliona evra (uključujući “Projekat Vektor” koji se tiče Srbije) sa rezultatima koji nastoje da izgrade javnu saglasnost za rudarske projekte.

„Za nas je jednostavno“, kaže predstavnica Mining Watch Rumunije: „Odobrenje CRMA će dovesti do pravnih posledica jer bi predloženi zakon prekršio prava na učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini, sadržana u Arhuskoj konvenciji koju je Evropska unija ratifikovala”.

O situaciji u Portugalu, osnivač Mining Watch Portugala, Nik Volker, dodaje: „Nažalost, čini se da je nepoštovanje norma u Portugalu normalizovano, čak i u dobro dokumentovanim slučajevima poznatim vlastima. Situacija “Borba”, jalovina iz Rudnik Panaskeira, i od prošle nedelje kisele vode u Aljustrelu, takođe svedoče o nesigurnom stanju nadležnih organa i zakonodavca. Briselski ’mehur,’ koji predviđa da se dozvole odobre u roku od dve godine, čini se daleko od naše realnosti projekata koji su već pola decenije u procesu, na primer projekat za litijum u oblasti Barosi“.

Pismo u celini možete pročitati ovde.

Povezani članci

Poslednje objavljeno