Devet tužbi “Rio Tinta” protiv države

“Rio Sava Exploration”, ćerka firma kompanije “RioTinto” podnela je Upravnom sudu čak devet tužbi protiv države. Kako je za “Novu” zvanično potvrđeno, taj sud je formirao četiri predmeta u postupcima protiv rešenja Vlade i još ukupno pet protiv ministarstava poljoprivrede i finansija.

Prethodnih dana, u fokusu domaće javnosti ponovo je “Rio Tinto”, a “Nova” je objavila da su početkom oktobra krenula masovna otpuštanja u toj kompaniji, odnosno njenoj ćerki firmi “Rio Sava” i da je do sada otpušteno 80 odsto zaposlenih. Sa druge strane, udruženje Ekološki ustanak saopštilo je da je Vlada Srbije angažovala lobističku firmu “Rendon grupu” kako bi smislila strategiju za sprovođenje projekta “Jadar”.

Budući da je “Rio Tinto” objavio u više navrata da će tužiti državu, a predstavnici Vlade da je to i učinjeno, u Upravnom sudu proveravali smo da li je postupak okončan. Međutim, dobili smo informaciju da je “Rio Sava” pokrenula čak devet postupaka – četiri predmeta formirana su protiv rešenja Vlade Srbije, dva protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i još tri predmeta protiv rešenja Ministarstva finansija.

Kako za „Novu“ navode u Upravnom sudu, prve dve tužbe, pomenuta kompanije podnela je 13. maja 2022. godine.

Prvi postupak se vodi zbog Odluke Vlade o ukidanju odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine od 18. avgusta 2021. Ona se ticala “određivanja obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu za podzemnu eksploataciju ležišta litijuma i bora, postrojenja za obogaćivanje rude i odlaganja jalovine nastale pri rudarskim aktivnostima”.

Druga tužba se odnosi na postupak koji je kompanija „Rio Sava Exploration doo“ podnela na Odluku Administrativne komisije Vlade u novembru 2021. kojom je ukinuta još jedna odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine. Reč je o određivanju “obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu usled izgradnje državnog puta 27 na sekciji Brezjak – Lipnički šor”.

Preostale dve tužbe protiv Vlade podnete su 26. jula ove godine, dakle pre manje od četiri meseca.

Izvor, Nova.rs Autor: Andrija Lazarević 

Povezani članci

Poslednje objavljeno