Pola miliona ljudi iz Evrope potpisalo peticiju protiv rudnika litijuma u Srbiji

7 April 2023. Aktivisti ekoloških organizacija sa Madagaskara, iz Arizone, Srbije i Velike Britanije protestovali su u Londonu protiv projekta Jadar, kompanije Rio Tinto, ispred zgrade u kojoj se održava godišnja skupština akcionara ove rudarske firme. Oni su, takođe, predali 500.000 potpisa protiv rudnika litijuma u Srbiji prikupljenih preko peticija u Srbiji i Evropi.

Aktivisti su poslali jasnu poruku akcionarima Rio Tinta, koji ove godine obeležava 150 godina poslovanja: insistiranje kompanije da se nastavi sa zvanično otkazanim projektom Jadar samo će ojačati opoziciju i mogućnost društvenih nemira, noseći sa sobom finansijski i politički rizik, saopštile su organizacije Marš sa Drine i Earth Trive.

U protestu su učestvovale i međunarodne organizacije WeMove Europe i London Mining Network, koja je i organizovala dolazak aktivista iz Arizone, Srbije i sa Madagaskara. U Arizoni je planiran rudnik titanijuma, a na Madagaskaru već postoji rudnik bakra.

Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju, poručili su aktivisti tokom protesta koji je deo kampanje Rio Tinto protiv ljudi, klime i prirode i međunarodnog dana akcije protiv ove kompanije.

Međunarodni dan akcije predstavlja znak protesta protiv neadekvatnih rudnika i planiranih investicija Rio Tinta širom sveta. Aktivisti su 500.000 potpisa odneli pred vrata sedišta Rio Tinta.

Predstavnik Srbije u Londonu, Nebojša Petković, meštanin Gornjih Nedeljica i člana udruženja Ne damo Jadar, iskoristio je priliku da predstavnike Rio Tinta upita šta rade njihovi radnici u kancelarijama u Loznici i zašto umesto da napuste Srbiju jer je ukinut Prostorni plan i projekat zaustavljen, nastavljaju da kupuju imovinu od nesavesnih vlasnika.

„Došao sam da vam prenesem poruku da će se udruženje Ne damo Jadar boriti protiv vas dok vas ne oteramo iz Srbije, zajedno sa svim drugim ekološkim organizacijama“, poručio je Petković u Londonu.

On je kasnije rekoa da nije dobio konkretne odgovore, kao i da je pitao zašto insistiraju na projektu ako je srpska naučna javnost rekla da je njegova realizacija put u ekološku katastrofu, na šta mu je rečeno da to nije tačno.

„Podneli smo velike žrtve dosad, a spremni smo i na mnogo veće u budućnosti. Mora da im bude jasno da Jadar ne sme pasti“, poručio je Petković.

Ceo članak na Balkan Green Energy News

Povezani članci

Poslednje objavljeno