RERI: Rio Tintu je 11 puta produžen rok za dopunu dokumentacije

11.04.2023. Kompanija Rio Tinto već više od dve godine pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji joj omogućava da započne sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju. Kompaniji nedostaje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koje je poništeno u januaru 2022. godine nakon što je donesena Uredba o prestanku važenja prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat, piše u saopštenju koje je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) dostavio udruženju PRVI PRVI NA SKALI.

Tada je iz Vlade Srbije saopšteno da je stavljena tačka na projekat Riо Tinta u Srbiji i da će svi nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu pomenutog Prostornog plana i staviti van snage akte donete radi realizacije projekta.

Ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) do danas nije prekinulo postupak za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, već je tokom dve godine, ne navodeći jasne razloge, čak 11 puta produžilo rok kompaniji da dopuni dokumentaciju.

– Ministarstvo rudarstva i energetike bilo je dužno da zahtev za eksploataciono polje odbije jer ne postoje opravdani razlozi za produžavanje rokova. Rio Tinto ne poseduje Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu jer je ono poništeno u januaru prošle godine. Iako je kompanija podnela tužbu Upravnom sudu na odluku o poništaju, to ne predstavlja opravdani razlog za produženje roka za dopunu dokumentacije, navodi Hristina Vojvodić, pravni savetnik iz RERI-ja.

Kako piše u saopštenju, RERI je u martu ove godine podneo izjavu o stupanju u ovaj spor na strani Vlade Republike Srbije. Svoj interes organizacija je obrazložila brojnim nezakonitostima u sprovođenju postupka procene uticaja na životnu sredinu, zbog kojih je, prethodno, u septembru 2021. godine i podnela žalbu Vladi Srbije zahtevajući njegov poništaj.

Pored toga, RERI je Ministarstvu rudarstva i energetike podneo zahtev za priznanje svojstva stranke u ovom upravnom postupku, sa namerom pravovremenog praćenja i reagovanja na odluke koje nadležni organ donosi u postupku odobrenja eksploatacionog polja kompaniji Rio Tinto, koji je od velikog javnog interesa i značaja, i čiji ishod može imati značajan uticaj na životnu sredinu, saopštava RERI. 

Ceo članak na portalu Prvi Prvi na Skali

Povezani članci

Poslednje objavljeno