Valjevo i Lukavac ustali protiv kopanja litijuma

Meštani Lukavca blokirali su danas put Valjevo – Lajkovac zbog najave istraživanja litijuma kompanije “Evrolitijum” u ovom kraju. U ovom mestu trenutno su dve aktivne bušotine, kaže nam Dragan iz Lukavca, i dodaje da je do sada bilo još četiri gde se kopalo.

„Prve bušotine su se pojavile još pre 15 godina, samo što tada niko nije znao šta je to“, dodaje nam Dragan.

Nedaleko od mesta okupljanja, naša ekipa je prolaskom kroz selo zatekla i tri policijske marice sa policajcima unutra i jednim policijskim automobilom parkiranim u jednoj sporednoj ulici nedaleko od mesta okupljanja.

Jedna meštanka koja je u tom trenutku prolazila navela nam je da se “policija uvek pojavi kada se dogovoraju preko jedne društvene mreže i da dođu i pre samih meštana”. Meštani u znak protesta planiraju da blokiraju put Valjevo – Lajkovac. Na “terenu” je i aktivitskinja i glumica Bojana Novaković: “Moja poruka je da poljoprivredna inspektorka mora svoj posao da shvati ozbiljno. Da zabrani pripremu za bušotine na zemljištu koje nije prenamnjeno i koje je i dalje poljoprivredno. Ne mogu dva čoveka koja primaju novac od kompanije da budu odgovorna za zdravlje celog kraja”, rekla je za Nova.rs Novaković.

Ostatak članka možete pročitati na portalu Nova.rs.

Povezani članci

Poslednje objavljeno